Hər gün ət yeyənlərdə bu xərçəng yaranır - XƏBƏRDARLIQ

Səhiyyə 03-may, 09:289 admin 81 0
Hər gün ət yeyənlərdə bu xərçəng yaranır - XƏBƏRDARLIQ




Hər gün ət, xüsusən qırmızı ət yeyən insanlarda kolorektal - bağırsaq riski dəfələrlə artır.

Beş.az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, bunu Oksford universitetinin alimləri bildirib.

Onların 476 min insan arasında apardıqları sorğuya əsasən, 175.000 insanda koloraktal xərçəng riski aşkarlanıb. Onların 2,5 min nəfəri 5-6 il ərzində bağırsaq xərçəngindən dünyasını dəyişib.

Bu insanların qida rasionunu təhlil edərkən məlum olub ki, orta hesabla gündə 70-75 qr qırmızı və ya emal olunmuş ət ( kolbasa, sosis, konserv və s) yeyənlər 20% daha çox kolorektal şişə yoluxub.

Əlavə olaraq bu xərçəngi alkoqol da aktivləşdirir.
Alimlər qırmızı əti həftədə 2 dəfədən artıq qəbul etməməyi tövsiyyə edir.

ÜST 2015-ci ildən emal olunmuş əti mədə və kolorektal xərçəng yaradan qida siyahısında birinci yerdə qərarlaşdırıb.
Çap et
Oxşar Xəbərlər
  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent
yenilə, əgər kod görünmürsə
Sosial şəbəkələr